sobota 11. února 2023

Naše trable...

 

... s Tristanem!

V tomto článku se dozvíte, co nás aktuálně trápí... Očička! :(

Napřed přidávám fotku Tristánka starou pár dní. Je růžovoučký jak prasátko. Na jaře, jak budeme zase více na sluníčku, tak mu krásně ztmavnou skvrny :)


A co máme tedy za problémy? Jak je ve zprávě z veteriny... Několik měsíců zhoršená orientace za šera, problém při seskakování z postele, při chůzi ze schodů atd. Minulý týden jsme měli jet od čtvrtka do neděle k babičce a dědečkovi (a přijel tam i druhý brácha s přítelkyní, tak to bylo moc fajn :)) Jenže! Všimli jsme si, že Tristan má levé očičko větší než pravé :-O A tak jsme ještě ve čtvrtek před odjezdem naklusali na naší veterinární kliniku, kde nás doktorka odkázala ke specialistovi - oftalmologovi do Ostravy. Zjistila nám vysoký nitrooční tlak v obou očičkách (ještě větší, než minule) a podezření na zelený zákal nebo něco...

Hned ten den jsem tam ještě volala a snažila se domluvit co nejbližší termín vyšetření, protože jsem měla fakt strach. Sestřička nás objednala na další týden a řekla mi, ať pošlu na mail zprávu z naší veteriny a fotky očička. Na té veterině byli mimochodem všichni moc vstřícní a ochotní. Pan doktor (přímo oftalmolog) mi už o víkendu napsal, že podle fotek je nutné oči vyšetřit, ale není to tak naléhavé, jako kdyby byla čočka luxovaná - což nebyla. Takže mě to trochu uklidnilo.

Každopádně... jak se vyšetření u pana doktora blížilo, byla jsem čím dál více nervózní. Jak z výsledků vyšetření, tak z toho, jak Tristan vyvádí na veterině. Že mi vynadají, že mám nevychovaného psa, jenže my máme prostě problémy na veterině už od štěňátka :-/ Říkala jsem panu doktorovi, že na naší veterině zvažovali premedikaci (aby se pejsek zklidnil). Odpověděl jen: "Uvidíme."
Nechal mě, ať si sednu na vyšetřovací stůl a Tristana si dám na klín. Jen se přiblížil, Tristan okamžitě vyjel, jenže měl pro jistotu náhubek. Pak jsem ho tak nějak držela za tělíčko a jednou rukou za čumák-náhubek. 
Svítil do očiček několika různými světýlky, použil různá kukadla, opravdu podrobně vyšetřoval. Čekala jsem, že nám řekne, že to je např. nějaký zákal, že nám dá kapky do očí, něco na snížení tlaku v očičkách, v krajním případě doporučí nějaký zákrok a nashledanou.
Verdikt: Tristan je úplně slepý na levé oko.
Oko na nic nereaguje.
Nemohla jsem tomu uvěřit... Spoustu lidí mi řeklo, že už má na to roky (je mu 10 let) a že u psů to není taková tragédie, že mají sluch a lepší čich, každopádně nikdo nad tím asi hned tak nemávne rukou, když mu řeknete, že jeho pes je na jedno oko úplně slepý. A hlavně jsem to vůbec nečekala, na tom oku to nešlo vůbec poznat, jediný problém byl, že bylo poslední dny takové zvětšené. A nejspíš oslepne i na to pravé - degenerace sítnice. Jen nevím, jak rychle. Jsem z toho špatná. Ale paradoxně prý majitelé trápí ztráta zraku u jejich pejska mnohem víc než samotného pejska...

Na fb ve skupině číňánů mají starší pejsci problémy s očima celkem často (toto plemeno). Ti nejstarší (ti úplně nejstarší tam mají tak 15-17 let, ale to už bývá málo případů) bývají slepí, někdy i nahluchlí. Mají inkontinenci atd. Ale my to s Tristánkem všechno zvládneme! Je to můj úplně první pejsek. Moje láska. A když si pořídíte pejska (nebo si ho přejete a dostanete jako já), musíte počítat s tím, že jednou zestárne a přibudou takové starosti.

Dneska jsem byla v zásilkovně vyzvednout balíček - mikinku pro Tristana. Objednávala jsem mu ji na míru, krásně sedí a je to příjemný, lehký materiál :)



A už žádné oblečky!
Pěkně jsem se teď rozjela a za chvíli by měl Tristan oblečení víc než já :))

To je o Tristánkovi pro dnešek asi vše. Taky máte s pejsky podobné trable?

Mějte se krásně!




7 komentářů:

  1. Je mi líto, že máš takové trápení s pejskem, ale jak se říká, žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Ono si to sedne a pomalu si zvyknete.
    V rodině máme křížence knírače a labradora, Beníka, je to neuvěřitelně hodný pejsek, ale brzy odejde do psího nebe - rozpad kostí, nádor, těžce nemocné srdíčko... Bude nám moc chybět.

    OdpovědětVymazat
  2. Přijde mi, že hodně pejsků špatně snáší veterinu a ani se jim nedivím, my se kolikrát u doktorů také necítíme komfortně, když víme, že nás čeká nějaké nepříjemné vyšetření a pejsci to cítí také... Každopádně je mi líto, že je Tristánek na jedno očičko slepý :/. Chápu, že tě to mrzí, ale jak říkáš, ono hodně starších pejsků začíná slepnout :/. Hlavně, že je jinak v pořádku a pořád ještě na jedno očko vidí! A důležité je, že cítí vaši lásku <3.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda Terezko, to jsi mě úplně zaskočila. Toto jsem vůbec netušila. Snad druhé očičko bude co nejdéle v pořádku. Šťastným pejskem bude ale určitě pořád <3 P.S. V oblečku je velký fešák!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Hrozně mě to mrzí :( oba jste moc stateční a určitě si s tím poradíte, jak nejlépe dovedete. Posílám moc sílu <3 já už 2 roky nejezdím, jen se o kluky starám, protože mají chudáci špatná kopýtka a stárnou :( snažím se, aby měli krásný důchod :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je mi líto. Hlavně se držte oba dva! Ono ty problémy budou jen přibývat, viděla jsem to u našeho pejska a vidím to i u pejska od manžela. Taky začíná být slepý a nahluchlý. Ale je mu už 15 let.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Terezko,
    většinou jsem líná komentovat ;–), ale sleduji tvůj blog již několik let (myslím, že jsme si jednou psaly i na mail, ale kontakt na tebe nemohu dohledat).
    Dnes však reagovat prostě musím.
    16. února mi do psího nebe odešla moje labradoří holčička Ebbinka. Byla vodící pejsek, takže jsem jí po celý její produktivní věk měla u sebe téměř neustále. Za 2 měsíce by oslavila třináctiny a do pátku 10. byla velmi aktivní, užívala si života naplno. Na stáří měla problémy se zády, 3 roky měla diagnostikované autoimunitní onemocnění kůže (kutánní lupus), před půl rokem jí diagnostikovali nádor brzlíku. Věnovala jsem jejímu zdraví spoustu času, obíhala a měnila veteriny tak, aby měla co nejpřesněji zacílenou léčbu a co nejkvalitnější život. Dokud chtěla a mohla užívat života, dělala jsem vše proto, aby jí to bylo umožněno.
    Strašně moc mě její odchod bolí, ale alespoň můžu žít dál s pocitem, že měla dlouhý, kvalitní život plný mazlení, procházek a hlavně, hlavně pamlskůůů. :–D
    Oni ti zvířecí miláčci jsou tak čisté duše, tak plní života a odhodláni z něj vyždímat maximum radosti nemocem navzdory, že to za to prostě stojí!
    Držím vám palce, ať má Tristánek co nejkrásnější důchod. :–)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smazal se mi poslední řádek, takže ještě dodávám:
      Užívejte si ten společný čas naplno.
      Verča

      Vymazat